English

Kennel Coton de Mille

Side
Menu
Du er her:   Hjem > Coton de Tulear beskrivelse

Coton de Tulear beskrivelse

 Beskrivelsen er lånt fra KSS Klubben for Små Selskabshunde

Coton de Tulear også kaldet Bomuldshunden er en livlig, meget klog og lærenem lille hund, som knytter sig tæt til sin familie.

Som race er den imødekommende og glad for alle i husstanden inkl. andre husdyr. Også fremmede bliver budt hjertelig velkommen af den lille hvide hund.

Oprindelse:

Coton de Tulear er siden 1971 en officielt anerkendt race i FCI og dermed Dansk Kennel Klub.

Racens hjemland er Frankrig.

De første 2 cotoner kom til Danmark i 1990.

Pr. 1. januar 2013 er der i alt registreret 8387 cotoner i Danmark.

Racen stammer oprindelig fra øen Madagaskar og er opkaldt efter havnebyen Tulear. – Coton de Tulear betyder ”bomuld fra Tulear”.

Man mener at racen er opstået ved en blanding af europæiske Bichons som tilbage i middelalderen er kommet til øen med europæerne og sejlskibene, og som siden har blandet sig med lokale hunde.

Men også racer som Bedlington Terrieren (deraf den buede ryglinje) og Briarden er at finde i racens aner.

Hundene har igennem århundreder levet vildt på øen, og det har været med til at give en sund, livlig, muskuløs og klog lille hund, der har skullet klare sig i de barske tropiske omgivelser Madagaskar byder på.

Cotonen er en lille hund, som størrelsesmæssigt varierer fra 22 – 28 cm i højden og 3,5 – 6 kg (en del hanhunde når også de 7 kg) i vægt, og så er den utrolig hurtig, adræt og fuld udvokset for det meste meget udholdende.

Den elsker at arbejde og både lydighed, men også agility og rally (lydighed på en bane) vil være sjove aktiviteter for en coton. Og så kan en Coton de Tulear ikke få nok af at bruge hovedet, den lærer utrolig let masser af små cirkus-kunster.

Selvom den gerne nyder en hyggestund i sofaen og i sengen (hvis den må), skal man regne med den fuldt udvokset har brug for ca. 1 – 1½ times motion om dagen.

 

Pelsen:

Pelsen består udelukkende af dækhår med den karakteristiske bomuldsagtige struktur. Der er ingen underuld.

Pelsen bliver 8 – 10 cm lang og har ingen fældeperioder, men den kræver pelspleje!

 

Hvis man anskaffer sig en bomuldshund, så skal man sætte sig ind i, hvad pelsplejen kræver, og regne med det tager mellem 1 – 5 timer ugentligt at passe en coton i fuld pels. Se mere her!

Cotonpelse kan være forskellige i struktur, det er helt normalt, og derfor er det også forskelligt, hvor krævende pelsen er at passe.

Hvis tiden ikke er til pelspleje, skal man fra hvalpen er helt lille, vænne den til at blive klippet hos hundefrisøren i et sødt hvalpeklip. Alt efter hvor kort pelsen ønskes, skal den klippes mellem 3-6 gange årligt.

En kort pels kræver også pelspleje men selvfølgelig i mindre omfang.

Pelsen er overvejende hvid. Dog fødes mange hvalpe med farvede pletter fra cremefarvede over det mørkebrune til sort.

Som pelsen vokser blegner disse farver, og den fuldvoksne hund, viser højst champagne eller grå aftegninger i pelsen.

Allergi:

Racen går for at være allergivenlig. Hvorfor det forholder sig sådan, ved videnskaben (endnu) ikke.

Men faktum er, rigtig mange hundeallergikere tåler livet sammen med en Coton de Tulear.

Hvis man vil afprøve om man tåler hunderacen, er det en rigtig god ide at besøge et hjem, hvor der kun er Coton hunde.

På den måde får man et realistisk billede af allergipåvirkningerne, og det er en rigtig god ide at prøve at besøge et coton-hjem flere gange for at teste reaktionerne, når man aer, lader hunden slikke sig på hænderne, man gnider sig i øjnene osv.

Hvis man vælger at besøge en opdrætter med flere hunde og hvalpe for at teste reaktionerne, vil allergi-påvirkningerne være massive, og nogen kan måske få et ”falsk” billede af om de tåler racen eller ej.

 

Avls- og sundhedsoplysninger, skrevet ud fra KSS hjemmeside, se mere her

http://canis-minor.scdata.dk/coton/CotondeTulear/Beskrivelse.aspx

Gældende for alle parringer foretaget efter 1. januar 2013

Avlsrestriktion:
Det skal på behørig vis dokumenteres, at faderen til et hvalpekuld har normale testikler på normal plads.
Der henvises herudover til DKK’s stambogsføringsregler.

Avlsanbefalinger:
For at få påtegningen ”Denne hund er avlet efter Klubben for Små Selskabshunde’s og DKK’s avlsanbefalinger” på stambogen skal følgende være opfyldt:

  1. Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very Good eller være eksteriørgodkendt på et eksteriørarrangement.
  2. Begge forældredyr skal før parring være undersøgt for Patella Luksation (PL) og have en status 0 eller 1 registreret i DKK. PL status 1 må kun parres med PL status 0. Undersøgelsen kan tidligst foretages, når hunden er 12 måneder gammel og skal kun foretages én gang.
  3. Begge forældredyr skal før parring være øjenundersøgt af et medlem af Den Danske Dyrlægeforenings øjenpanel eller anden af DKK godkendt øjendyrlæge og fundet fri for tegn på PRA. Første undersøgelse skal være foretaget inden første parring, dog tidligst når hunden er 12 måneder gammel. En øjenattest må ikke være mere end 12 måneder gammel på parringstidspunktet 

 

Indført 1. januar 2013

Frivillig undersøgelse:
Multifocal Retinopathy type 2 (CMR2) =
Øjensygdom - nedsat syn/blindhed i ung alder

Von Willebrand Disease type 1 (vWD1) = Blødersygdom - den mildeste af typerne - hundene lever ok med sygdommen

Bandera's Syndrom (NCA) = Defekt i hjernen - ses fra hvalpene er 3 uger - kan ikke koordinere bevægelser og kan ikke leve med sygdommen

Primary Hyperoxaluria type 1 (PH1) = Defekt i nyrerne - hvalpene overlever ikke til de er 8 uger

Canine Degenerative Myelopathy (DM) = En sygdom der ødelægger rygraden/nervebaner, så hunden ikke kan styre bagparten.
Hvis sygdommen udvikler sig, så udvikles den når hunden er mellem 8-14 år

Hyperuricosuria (HU) = Ophobning af sten i urinvejene på grund af for sur urin( testes der ikke for i fremtiden, da der ikke er fundet bære og påvist i racen).

PRA= med en øjn sygdom som vi som noget nyt også kan teste for ud over at vi fortsat øjn-lyser en gang årligt.

 

(Resultater: kan vise Fri, Bærer, Påvist). Fri , siger sig selv, at være bære betyder at hunden ikke er syg men kan hvis der avles med en anden bære vil hvalpe kunne blive syge, påvist betyder at hunden kan udvikle sygdommen. På grunde af muligheden tester vi vores hunde og ikke fordi racen er syg, det er race som ikke er ramt af mange sygdomme.

« forrige  |   top  |   næste »

Copyright Coton de Mille | Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login